22.2.2022
Kulttuurikorjaamolla on käynnistynyt kulttuurihyvinvoinnin hanke, jonka tavoitteena on mahdollistaa keskipohjalaisille taiteen ja kulttuurin ammattilaisille sosiaalisen taiteen palveluiden tarjoaminen mielekkäällä tavalla. Hanketta viedään eteenpäin yhdessä Soiten vammaispalveluiden kanssa. Samalla käynnistellään kulttuurihyvinvointitoiminnan verkostotyötä alueella. Kulttuurikorjaamolla on hankkeessa koordinoiva rooli.
Kulttuurikorjaamon hanke tähtää siihen, että myös vammaisilla ja muilla erityisryhmillä olisi mahdollisuus kokea monipuolisia taide-elämyksiä Keski-Pohjanmaalla. Sen ehtona on, että taiteilijat voivat tuottaa sosiaalisen taiteen palveluita itselleen mielekkäällä tavalla.
Hankkeen taustalla on Soiten sairaanhoitopiirin tavoite ryhtyä ostamaan vammaispalveluiden piirissä oleville asiakkaille taide- ja kulttuuripalveluita palvelusetelillä. Soite valmistelee parhaillaan tätä koskevaa sääntökirjaa, jonka määrittelemien ehtojen puitteissa palveluita on tarkoitus ostaa.
Koska palveluiden tarjoaminen Soiten esittelemän alustavan mallin mukaisesti toteutettuna olisi yksittäisten taiteilijoiden näkökulmasta kohtuuttoman kallista ja haastavaa, Kulttuurikorjaamo suunnitteli hankemallin, jossa yhdistys ottaa "sateenvarjon" roolin ja palveluita tarjoavat taiteilijat saavat tukea työhönsä.
Käytännössä Kulttuurikorjaamo toimii hankkeessa välittäjänä taiteilijoiden ja viranomaisten vuoropuhelussa, järjestää taiteilijoille koulutusta ja tukea palveluidensa kehittämiseen, tuotteistamiseen ja markkinointiin, vastaa hankkeen viestinnästä ja hallinnosta.
Hanketta vetämään on kutsuttu sosiaalisen taiteen asiantuntija Anni-Veera Aitolehti. Anni-Veera tunnetaan muun muassa myös Käläviän Kesäteatterifestivaalin järjestäjänä. Anni-Veeralla on oma sosiaalisen taiteen alan yritys Kuulumo.
Anni-Veera vastaa hankkeen käytännön toteutuksesta yhteistyössä taiteilijoiden kanssa, koulutuksesta ja vertaistuesta ja alueellisen kulttuurihyvinvoinnin ammattilaisten verkostosta sekä yhteydenpidosta Taikusydän-verkostoon.
Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa vuoden 2022 aikana tarkoitus on kehittää ja testata kulttuurihyvinvointipalveluiden tuottamisen malli yhdessä eri alojen taiteilijoiden kanssa. Pilottiryhmään on vielä mahdollista ottaa muutamia henkilöitä.
Ensimmäiset hankkeen tarjoamat koulutukset järjestetään maalis- huhtikuussa seuraavasti:
17.3. taiteen ammattilaisille ja vammaispalveluiden vastuuhenkilöille suunnattu Sosiaalisen taiteen koulutuksen 1. osa, kouluttajana toimii projektipäällikkö Anni-Veera Aitolehti.
5.4. taidetyöskentely vammaisten asiakkaiden kanssa, kouluttajana toimii läänintaiteilija Venla Korja.
Kulttuurihyvinvoinnin verkostoa vahvistetaan
Hankkeeseen kytkeytyen Kulttuurikorjaamo on aloittanut Anni-Veera Aitolehden johdolla myös Keski-Pohjanmaan kulttuurihyvinvoinnin verkostotapaamiset. Verkoston ensimmäiset maanantaikahvit juotiin Kulttuurikorjaamolla 21. helmikuuta ja paikalla oli hieman toistakymmentä taiteen ja kulttuurin ammattilaista.
Maanantaikahvit järjestetään jatkossa vähintään neljännesvuosittain.
留言